Nieuws

“Klaar…? Op naar de volgende!”

marienFB1Met veel succes en met het volste genoegen heeft De Oostkust in september de reprise van “De Waar?Gebeurde Geschiedenis van Nijmegen …” gebracht.
“De Waar?Gebeurde [etc.]” kwam tot stand in samenwerking met Muziektheater De Plaats, Arnhem en is gespeeld in het kader van Prateur Nijmegen.

Na een buitengewoon goede ontvangst van de eerste voorstellingenreeks tijdens Prateur Nijmegen 2013, was het besluit tot een reprise in 2014 snel genomen.
Afgelopen september was de Marienburgkapel bij LUX, in hartje Nijmegen, 3 weekenden lang het toneel voor deze extravagante geschiedenis, die opnieuw een bijzonder enthousiast publiek wist mee te nemen op een komische tocht langs eeuwen van oorlog en vrede.

Iedereen die eraan heeft bijgedragen om deze voorstelling tot een succes te maken: hartelijk dank!
En op naar de volgende!

Om mee te beleven in september: de reprise van “De Waar? Gebeurde Geschiedenis [etc.]” in de Mariënburgkapel te Nijmegen

Prateur  2013-16lr
In september is het weer drie opeenvolgende weekenden raak in De Mariënburgkapel te Nijmegen. Dan halen de spelers van De Oostkust de geschiedenis weer overhoop in de reprise van De Waar? Gebeurde Geschiedenis van Nijmegen tussen 1678 en 2114, een co-productie met muziektheater De Plaats in het kader van Prateur 2014.
Vorig jaar waren de voorstellingen  in een mum van tijd uitverkocht. Wie er deze keer bij wil zijn: grijp vooral  je kans!
http://theaterdeplaats.nl/seizoen2014/dewaargebeurdegeschiedenis

 

De Oostkust en muziektheater De Plaats schrijven geschiedenis in de Marienburgkapel

fab4_ok1
Ron Vervuurt, Peter Hendriks, Jos Verest en Stefan Papp in ‘De Waar? Gebeurde Geschiedenis van Nijmegen tussen 1678 en 2113’ (10+), geschreven en geregisseerd door Albert Hoex

In september worden verleden en heden met elkaar verbonden tijdens Prateur 2013 Nijmegen! In de Mariënburgkapel, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, (her)schrijft muziektheater De Plaats geschiedenis, samen met 4 acteurs van De Oostkust, een ensemble van veertien zangers o.l.v. Wilbert Friederichs en dansers van Les Precieuses Ridicules

1678. De vrede van Nijmegen wordt getekend. De stad Nijmegen is het middelpunt van de wereld. Van heinde en verre stromen diplomaten, advocaten, generaals, korporaals, handelaars, prostitués, kunstenaars en potsenmakers naar de stad. Politiek, diplomatie en vermaak gaan hand in hand. En daarom wordt de kapel tijdelijk omgebouwd tot een theater. Een Komedie! Want er moet ook wat te lachten blijven! En ondertussen wordt de goede afloop van de onderhandelingen overdag bezegeld met een borrel ’s avonds in het café. En nog een. En nog een. En er wordt nagedacht over de toekomst. Hoe meer borrels, hoe verder de toekomst. Tot ver in de twintigste eeuw. Van 1678 tot 2113 in één uur en tien minuten. Een komische voorstelling in de opnieuw tot Komedie omgebouwde kapel. Een voorstelling over de geschiedenis van de toekomst en de toekomst van de geschiedenis. Voor iedereen vanaf tien jaar die wil weten hoe geschiedenis toekomst wordt.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft door de geschiedenis heen vele functies gekend. Zo was het ooit een kapel voor de nonnen, een depot van het Gemeente-archief, maar ook was er ooit een Franse Komedie opgevoerd, rondom de Vrede van Nijmegen in 1678.
Met ‘De Waar? Gebeurde Geschiedenis van Nijmegen tussen 1678 en 2113’  steken De Plaats en De Oostkust de Franse Komedie in een geheel nieuw jasje!

http://prateur.nl