De Oostkust en muziektheater De Plaats schrijven geschiedenis in de Marienburgkapel

De Oostkust en muziektheater De Plaats schrijven geschiedenis in de Marienburgkapel

fab4_ok1
Ron Vervuurt, Peter Hendriks, Jos Verest en Stefan Papp in ‘De Waar? Gebeurde Geschiedenis van Nijmegen tussen 1678 en 2113’ (10+), geschreven en geregisseerd door Albert Hoex

In september worden verleden en heden met elkaar verbonden tijdens Prateur 2013 Nijmegen! In de Mariënburgkapel, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, (her)schrijft muziektheater De Plaats geschiedenis, samen met 4 acteurs van De Oostkust, een ensemble van veertien zangers o.l.v. Wilbert Friederichs en dansers van Les Precieuses Ridicules

1678. De vrede van Nijmegen wordt getekend. De stad Nijmegen is het middelpunt van de wereld. Van heinde en verre stromen diplomaten, advocaten, generaals, korporaals, handelaars, prostitués, kunstenaars en potsenmakers naar de stad. Politiek, diplomatie en vermaak gaan hand in hand. En daarom wordt de kapel tijdelijk omgebouwd tot een theater. Een Komedie! Want er moet ook wat te lachten blijven! En ondertussen wordt de goede afloop van de onderhandelingen overdag bezegeld met een borrel ‘s avonds in het café. En nog een. En nog een. En er wordt nagedacht over de toekomst. Hoe meer borrels, hoe verder de toekomst. Tot ver in de twintigste eeuw. Van 1678 tot 2113 in één uur en tien minuten. Een komische voorstelling in de opnieuw tot Komedie omgebouwde kapel. Een voorstelling over de geschiedenis van de toekomst en de toekomst van de geschiedenis. Voor iedereen vanaf tien jaar die wil weten hoe geschiedenis toekomst wordt.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft door de geschiedenis heen vele functies gekend. Zo was het ooit een kapel voor de nonnen, een depot van het Gemeente-archief, maar ook was er ooit een Franse Komedie opgevoerd, rondom de Vrede van Nijmegen in 1678.
Met ‘De Waar? Gebeurde Geschiedenis van Nijmegen tussen 1678 en 2113’  steken De Plaats en De Oostkust de Franse Komedie in een geheel nieuw jasje!

http://prateur.nl

No Comments

Post a Comment